Innovatiepunt Kaap
Op de Kenniswerf vind je een unieke ontwikkel-, test- en demolocatie: KAAP. Hier kunnen Zeeuwse bedrijven in samenwerking met onderwijs en overheid aan de slag met het testen, ontwikkelen en demonstreren van nieuwe producten en innovaties.
In een kort filmpje zie je in 1 oogopslag waar de KAAP voor staat!
Waarom KAAP?
Een kaap is het uiterste punt van een gebergte in zee en vormt een baken voor de scheepvaart als markant herkenningspunt. De ontwikkel-, test- en demolocatie ligt op de 'kaap' van de Kenniswerf. De loods ligt op het uiterste puntje van de werf en is net zoals een kaap, een visueel herkenningspunt wanneer je de Kenniswerf oprijdt.
Kapen hebben invloed op de stromingen in de omringende zee. Net als dat deze nieuwe ontwikkel-, test- en demolocatie zijn invloed heeft op de innovatieve stromingen in Zeeland.
Waarom is dit innovatiepunt belangrijk?
De vraag voor een ontwikkel-, test- en demolocatie komt vanuit het Zeeuwse ecosysteem. Dit heeft behoefte aan een fysieke, veilige en grote locatie waar je nieuwe producten, concepten en/of innovaties kunt ontwikkelen, testen en demonstreren.
Komende jaren wordt bij KAAP geëxperimenteerd en geleerd, om die kennis vervolgens mee te kunnen nemen naar de faciliteiten onder de vlag van het Delta Climate Center. Het Delta Climate Center is onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de zeilen’.
De opening van Kaap op de Kenniswerf biedt bedrijven in heel Zeeland de mogelijkheid om in samenwerking met het onderwijs, innovaties te kunnen testen en demonstreren. We zijn blij dat de Kenniswerf, waar samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid centraal staat, hieraan bijdraagt. Hiermee is één van de bouwstenen voor het Delta Climate Center geland op de Kenniswerf.
Wat gebeurt er in de KAAP?
Een aantal koplopers heeft hun projecten ondergebracht bij KAAP. Dit zijn: Zephyros, Terra Inspectionering, HZ University of Applied Sciences, KICMPI en Water2Energy. De projecten zijn vooral gericht op offshore wind en smart maintenance. Enkele voorbeelden:
- Zephyros test met automatische inspecties en reparaties van windmolenbladen;
- De HZ brengt het project ‘Airtub’ onder bij KAAP, om innovaties te testen op weg naar toepassing in windparken;
- Terra Inspectionering gebruikt KAAP om de ontwikkeling van hun UT drones te versnellen;
- Het KicMPI stimuleert allerlei innovaties in de onderhoudstechnologie, die nu in KAAP getest kunnen worden;
- Water2Energy gebruikt de ruimte van KAAP om een turbine te demonstreren en onderzoeken op slijtage;
- Bio-Iso is een project binnen het lectoraar Biobases Bouwen van de HZ waarin biobased isolatiematerialen worden getest.
Heeft jouw bedrijf ook behoefte aan ruimte om nieuwe producten of innovaties te testen, ontwikkelen en demonstreren? Of wil je partner worden van KAAP? Neem dan contact op via e-mail marlon@dockwize.nl of vul het formulier in op de website van de KAAP.