Campusontwikkeling Kenniswerf

De afgelopen jaren zijn grote delen van de Kenniswerf al getransformeerd. Het hart van de Kenniswerf verdient echter nog de nodige aandacht. Het hart van de Kenniswerf is nu al de plaats waar HZ University of Applied Sciences, Scalda en Dockwize actief zijn op het gebied van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap.
Maar er kan veel meer! Dit heeft de gemeente gemotiveerd om in samenwerking met HZ University of Applied Sciences, Scalda en Dockwize, een ontwikkelvisie voor de toekomst van de Kenniswerf te ontwikkelen.

Tekening van locatie Kenniswerf, omsloten door een dikke zwarte lijn met een pijtle dat aangeeft wat de uitgangsweg is. De locatie is opgedeeld in 3 delen, met locaties (van boven naar beneden) Dockwize, Scalda en de Hogeschool Zeeland. Elk deel heeft een rood hartje in het midden.

Het hart van de Kenniswerf heeft grote potentie. Deze potentie heeft ervoor gezorgd dat de 4 partners de handen ineen hebben geslagen om in gezamenlijkheid een ontwikkelvisie te formuleren voor de toekomst van hun eigen omgeving. Hierin staat de ontwikkeling van een campusomgeving centraal.
Het beoogde projectresultaat is dat de Kenniswerf wordt ontwikkeld tot een toonaangevende campus met internationale uitstraling met spin-off in en buiten Zeeland.

Ontwikkelvisie

In de ontwikkelvisie zijn een missie, kerndoelen, activiteiten en beoogde kwaliteit opgesteld voor de campusontwikkeling. De verbindende thema’s in het onderwijs, onderzoek en bussiness-development zijn energie, voedsel, water en vitaliteit. 

Uniek en onderscheidend

Hiermee is de Kenniswerf onderscheidend en uniek en biedt deze meerwaarde voor alle gebruikers bezoekers en bewoners, maar ook voor de stad, de provincie Zeeland en Nederland. Dit alles is terug te lezen in de ontwikkelvisie Kenniswerf

Transitie

De campusontwikkeling Kenniswerf Vlissingen is een transformatieproces waarbij het voormalige bedrijventerrein, PZEM-complex en de onderwijsgebouwen van HZ en Scalda worden getransformeerd naar een campus.

  • Van bedrijventerrein naar Kenniswerf/campus;
  • Van verharding naar groen;
  • Van vrachtwagens naar fietsers en voetgangers;
  • Van werken naar verblijven, leren en ontmoeten.

Visie op een campus

Een campus is:

  • Een inspirerende 'groene' plek voor leren, onderzoeken, ondernemen, ontmoeten, inspireren, samenwerken, ontspannen en wonen;
  • Het concept 'natuur inclusieve campus' zorgt voor een grotere biodiversiteit en levert een bijdrage aan het welzijn van medewerkers en studenten. Het biedt gelegenheid voor ontspanning en inspiratie, maar helpt ook tegen hittestress in de zomer en met waterberging in natte perioden;
  • Gebouwen staan los in een groen landschap;
  • Een duidelijke entree van de campus en identiteit van de diverse gebouwen;
  • Gebied met het accent op langzaam verkeer (parkeren aan buitenkant);
  • Een mix van open/sociale plekken en van beschutte/intieme plekken.

Deelprojecten campusontwikkeling

De omvang van de ontwikkeling en de kansen die de Kenniswerf kan bieden aan haar toekomstige bewoners en gebruikers, zijn divers. Hierom is gekozen voor een ontwikkelende aanpak, waarbij niet het gehele eindbeeld tot in detail is uitgewerkt, maar waar er een aantal projecten met projectpartners wordt opgestart, en er een omgeving wordt gecreëerd die nieuwe initiatieven mogelijk maakt, passend binnen de visie van de Kenniswerf.

Aantrekkingskracht

Door de Kenniswerf aantrekkingskracht te geven, trekken we bedrijven, instellingen en investeerders aan die met hun ontwikkelings- en innovatiekracht bijdragen aan het eindbeeld van de Kenniswerf. Daarvoor is het wel nodig dat de eerste deelprojecten worden gerealiseerd die leiden tot zowel de nodige aantrekkingskracht in de omgeving, als de geloofwaardigheid aan het proces van deze gebiedsontwikkeling. De eerste deelprojecten zijn als volgt.

  • Deelproject Groene loper;
  • Deelproject Foodlab;
  • Deelproject verbinding met PSD;
  • Deelproject studentenhuisvesting;
  • Deelproject mobiliteit en parkeren;
  • Deelproject vormgeving formele samenwerking en roadmap.

Ruimte voor innovatie

Daarnaast moeten de nodige stappen genomen worden om de Kenniswerf te kunnen transformeren naar een inspirerende en groene campus en om ruimte te creëren voor innovatieve bedrijven. Daarom worden er panden aangekocht op de Kenniswerf, waarna deze gesloopt worden en er zo nodig een bodemsanering uitgevoerd. De panden worden aangekocht met middelen uit Wind in de zeilen
Met als uiteindelijke doel om een inspirerende groene plek te worden voor leren, onderzoeken, ondernemen, ontmoeten, samenwerken, ontspannen en wonen.

Toekomstige deelprojecten

In de toekomst zullen er voor de ontwikkeling van de Kenniswerf belangrijke nieuwe deelprojecten ontstaan met (mogelijk nieuwe) partners.
Op dit moment is nog niet altijd duidelijk om welke deelprojecten dit zal gaan. Door continu samen te werken en de ontwikkelvisie van de Kenniswerf te bewaken, ontstaan nieuwe deelprojecten die de verdere ontwikkeling stimuleren.