Vlissingen is dé onderwijsstad van Zeeland. Je vindt hier een groot aanbod aan mbo- en hbo studies aan verschillende scholen. Studenten uit heel Nederland en uit het buitenland komen naar Vlissingen om specifieke opleidingen te volgen op het gebied van zeevaart en duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat de opleiding tot windmoleninspecteur van Scalda uniek is in Nederland? Of wil je je eigen bedrijf starten als student? Bij incubator Dockwize op de Kenniswerf ben je aan het juiste adres.

Studeren op de Kenniswerf

De onderwijsinstellingen in Vlissingen bevinden zich op de Kenniswerf. Dat betekent dat je al tijdens je studie samenwerkt met toffe start-ups en innovatieve ondernemingen. Je ziet met eigen ogen hoe ondernemers elkaar inspireren en elkaar verder helpen. Zo vind je op de Kenniswerf het innovatiepunt van Zeeland Kaap. Een plek waar je als student samen met ondernemers kunt pionieren op het gebied van innovatie. Een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt en dus op jouw toekomst.

Studeren op de Kenniswerf? Doen!

Mbo-opleidingen 

Op de kenniswerf vind je ruim 64 technische opleidingen, aangeboden door Scalda& en Maritiem en Logistiek College De Ruyter. Zij bieden opleidingen aan op het gebied van techniek, ICT, scheepvaart en logistiek. Een ruimte keuze in technische opleidingen dus.  

Unieke studeerlocaties

Naast het grote aanbod aan opleidingen bieden Scalda en Maritiem en Logistiek College de Ruyter ook unieke studeerlocaties. Op de Kenniswerf vind je Technum. Het techniekcentrum van Zeeland in een bijzonder gebouw met alle voorzieningen die nodig zijn, zodat jij een gedegen technische opleiding kunt volgen. De maritieme en logistieke opleidingen bevinden zich aan de boulevard van Vlissingen. Met zicht op de Westerschelde zie je het werkveld letterlijk voorbij varen en is dit natuurlijk een prachtige plek om je studie te volgen.

Betrokken bedrijfsleven

Lokale en regionale bedrijven zijn erg betrokken bij het Scalda. Zo denken zij onder andere mee over de opzet van de opleidingen zodat jij de juiste kennis en vaardigheden leert die je direct in de praktijk kunt gebruiken. Ook kun je tijdens je opleiding al een kijkje in de keuken nemen bij de verschillende bedrijven door middel van een leer-werkplek, stages of bedrijfsbezoeken. Zo ben jij straks helemaal klaar om aan de slag te gaan na je opleiding.

Doorleren

Studeer jij liever door na je mbo-opleiding? Ook dat is mogelijk op de Kenniswerf. De hogeschool HZ University of Applied Sciences vind je ook op de Kenniswerf. Je stroomt na je mbo-opleiding eenvoudig door naar één van de hbo-opleidingen.

Hbo-opleidingen

Op de Kenniswerf vind je HZ University of Applied Sciences (HZ). Met zo’n 5.000 studenten is de HZ een kleine, persoonlijke hogeschool te noemen. De HZ staat al jaren in de top 3 van beste hogescholen van Nederland. De HZ biedt bacheloropleidingen, een masteropleiding, associate degrees, post-hbo-opleidingen en diverse cursussen. Je kunt kiezen uit voltijds, deeltijds en duaal onderwijs. Je kunt onderwijs volgen op het gebied van:

  • Business, Vitality & Hospitality (in Vlissingen);
  • Health, Education & Wellbeing (in Vlissingen);
  • Technology, Water & Environment (in Vlissingen en Middelburg).

Samenwerken met het bedrijfsleven

Als student aan de HZ word je goed voorbereid op de (internationale) arbeidsmarkt. Het onderwijs is praktijkgericht en je werkt met uiteenlopende bedrijven en echte opdrachtgevers samen. Ook ga je aan de slag in Living Labs, ofwel echte omgevingen waarin je alles wat je leert direct kunt toepassen in de praktijk. Bovendien zijn er ook heel wat bedrijven aanwezig op de Kenniswerf. Zo kun jij leren van ervaren ondernemers, maar ook kennismaken met innovatieve start-ups.

Onderzoek

Het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek is een belangrijk onderdeel van de opleidingen. De lectoraten en kenniscentra verrichten onderzoek op de thema’s vitaliteit, voeding, energie, water en biobased oplossingen. Als student kun jij hier een belangrijke bijdrage in leveren.

Meer dan studeren alleen

Studeren is meer dan alleen met je neus in de boeken zitten! Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de culturele activiteiten van HZ Cult, in beweging komen met HZ Sport of je aansluiten bij een van de studentenverenigingen in Vlissingen Aqua Ad Vinum of Marum Bibio.
Ook is Vlissingen een echte festival- en evenementenstad. Het hele jaar door worden er kleine en grote evenementen georganiseerd, die zowel in de binnenstad als daarbuiten plaatsvinden. Theater, muziek, dans, sport, markten, cultuur en kunst op een unieke plek aan zee. Vlissingen heeft het! Zie de pagina Vlissingen Evenementenstad van de gemeente Vlissingen voor meer informatie.

Huisvesting

Zoek je als student huisvesting in Vlissingen? In de volgende opsomming vind je een lijst met aanbieders van studentenunits, studentenkamers en studentenwoningen. Deze organisaties bieden huisvesting aan conform de wettelijk bepaalde vereisten en de gemeentelijke huisvestingsverordening.

L'escaut Woonservice

Woningbouwcorporatie L'escaut heeft een gevarieerd aanbod in studentenkamers in verschillende delen van de stad. Je kunt kiezen uit een zelfstandige studentenwoning, maar een studentenhuis delen met je studiegenoten kan ook

Accommodation Portal Vlissingen

Het huisvestingsbedrijf Accomodation Portal Vlissingen (APV) heeft een aanbod van honderden kamers en studio’s in Vlissingen. Dit aanbod varieert van een lage tot hoge huurklasse, van kleinere tot grotere kamers en van ongemeubileerd tot gemeubileerd.

Campus Vlissingen-Hertsens beheer

Zelfstandig wonen op kamers met huurtoeslag op Campus Vlissingen. De campus bestaat uit 260 studio’s die voorzien zijn van alle comfort. Elke studio beschikt over een eigen badkamer en keuken, inclusief koelkast. Je kunt ook meubels huren. De campus is op fietsafstand van het centrum en de scholen.

Boulevard Vlissingen