Begin februari 2024 kwam de PZC langs bij het oude PSD-gebouw. Tijdens het bezoek vertelden bestuurder A. Smit van de HZ University of Applied Sciences, wethouder G. Sips en onderzoeker J. van Houcke meer over het ombouwen van het oude PSD-gebouw tot een hypermodern zoutwaterlaboratorium. 

PSD-gebouw met logo HZ - University of Applied Sciences
Copyright: Dirk-Jan Gjeltema (PZC)

Lees hieronder een greep uit het artikel of lees het volledige artikel op de website van de PZC(externe link).

Ombouwen oude PSD-gebouw

Ooit had de directeur van de Provinciale Stoomboot Dienst er zijn kantoor. Nu gaat de HZ het oude PSD-gebouw in Vlissingen ombouwen tot een hypermodern zoutwaterlaboratorium. Onderzoekers gaan daar op zoek naar oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Het project kost 3 miljoen euro.

Rijke historie

Aan de achterkant van het gebouw aan de Prins Hendrikweg was vroeger de reparatieplaats voor de veerboten die tot 2003 over de Westerschelde voeren. Dat is inmiddels al zolang geleden dat de meeste HZ-studenten niet meer weten waar de afkorting PSD voor staat. Toch zorgt die historie dat het gebouw een bijzondere status heeft in Vlissingen.

Opknapbeurt

Bestuurder Ab Smit van de HZ University of Applied Sciences (HZ): "We willen zoveel mogelijk karakteristieke elementen behouden, maar het aanzien van het gebouw gaat zeker veranderen. Ook de ruimte om het gebouw heen krijgt een opknapbeurt, zodat het een mooie verblijfsruimte wordt."

Hypermodern zoutwaterlaboratorium

De grootste veranderingen vinden plaats achter de muren van het gebouw. Daar komt een hypermodern zoutwaterlaboratorium waar dertig tot vijftig onderzoekers tegelijk kunnen werken. Ze kunnen er terecht voor onderzoek naar schaal- en schelpdieren, zeewier en micro-algen. 
Hoofdonderzoeker Jasper van Houcke: "Daarin zitten veel gezonde eiwitten en goede vetzuren, zoals omega 3, die niet in vlees zitten. Daarmee zijn ze gezonder dan vlees. Het kweken ervan is veel milieuvriendelijker dan vleesproductie. De wereld staat voor een hele grote eiwittransitie. Daar willen we met ons nieuwe laboratorium een rol in spelen."

Volwassen laboratorium

De gemeente Vlissingen is eigenaar van het gebouw en geeft de HZ toestemming om het de komende 25 jaar te gebruiken. Wethouder Geoffrey Sips: "Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling. De HZ bouwt hier een volwassen laboratorium. Hiermee vergroten we het innovatievermogen van Zeeland. Daarom past het ook zo goed bij de Kenniswerf."

Op grotere schaal

Nu staat er naast het oude PSD-gebouw een kleine glazen kas waarin onderzoekers op kleine schaal onderzoek doen in zout water. Onderzoeker Jasper van Houcke: "Dat staat er sinds 2010 en het is echt aan zijn einde. In het nieuwe laboratorium kunnen we veel meer en op veel grotere schaal. Waar ze op andere plekken onderzoek doen in een klein flesje, kunnen wij straks testen doen in een bassin met 200 liter zout water. Dat geeft echt andere inzichten. Daardoor kan het bedrijfsleven de kennis die we opdoen veel sneller toepassen."
Dat is precies wat de HZ voor ogen heeft. Bestuurder Ab Smit: "We willen niet alleen superslim zijn. We willen zorgen dat onze kennis toepasbaar is."

Bron: PZC, Ferdinand Koppejan.