Rondje over de Kenniswerf met de PZC

Eind december 2023 maakten wij samen met de PZC een rondje over de Kenniswerf om alle ontwikkelingen en toekomstplannen te bespreken en langs te gaan op de locatie. Lees onderstaand een greep uit het artikel en zie het volledige artikel op de website van de PZC.

Facelift

De Kenniswerf in Vlissingen krijgt een gigantische facelift. Verpauperde loodsen moeten plaatsmaken voor frisse bedrijven en veel meer groen. De vierbaansweg tussen de Hogeschool Zeeland en het Stationsplein gaat compleet op de schop. Wethouder Sips: "Er wordt honderd miljoen euro geïnvesteerd in dit gebied."

Gouden locatie

De loods aan de Edisonweg waar voorheen kringloopwinkel Leuke Spullen zat, heet nu De KAAP. In plaats van tweedehands spullen, is het tegenwoordig een testlocatie voor bijvoorbeeld drones. Die zijn een steenworp verderop gebouwd bij Dockwize, door het bedrijf Terra. Het is de bedoeling dat die drones in de toekomst het onderhoudswerk bij windmolens overnemen van de mens.
De aanwezigheid van studenten van de HZ en Scalda maakt de Kenniswerf een gouden locatie voor dit soort bedrijven.

Stoer, modern, groen en aantrekkelijk gezicht

Het is de bedoeling dat dit soort ontwikkelingen de komende jaren op veel grotere schaal gaan plaatsvinden op de Kenniswerf. En er is honderd miljoen euro beschikbaar om dat voor elkaar te krijgen. Het gebied ondergaat de komende jaren een drastische metamorfose. Daar is dit jaar achter de schermen al volop aan gewerkt en vanaf 2024 gaat iedereen zien dat het gebied een stoer, modern, groen en aantrekkelijk gezicht krijgt.

Plannen

Om te beginnen wil de gemeente oude bedrijfsgebouwen aan de Edisonweg en de Voltaweg opkopen. Daarvoor heeft Vlissingen vijftien miljoen euro gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, geld dat onderdeel is van het compensatiepakket Wind in de Zeilen voor het mislopen van de marinierskazerne. Wethouder Sips: "We hebben al twee verpauperde loodsen aan de Edisonweg aangekocht. De gemeentewerf zit nu nog aan de Edisonweg maar verhuist eind 2024 naar een nieuwe locatie langs de A58. Alle andere bedrijven zijn met een brief op de hoogte gebracht van onze plannen. Met een aantal van die bedrijven zijn we inmiddels in gesprek."

Water, voedsel en energie

De oude panden gaan tegen de grond en de kavels zijn bedoeld voor vernieuwende bedrijven die zich bezighouden met water, voedsel en energie. ,,We gaan ook zorgen voor meer groen en mooie doorkijkjes naar het Kanaal door Walcheren”, zegt wethouder Sips. "Zo maken we het gebied een stuk aantrekkelijker." 
In de toren naast de HZ wordt ondertussen hard gewerkt aan het Delta Climate Center (DCC), dat in de eerste helft van 2024 officieel opengaat. De HZ, Scalda, University College Roosevelt, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en NIOZ gaan hier samen onderzoek doen naar de meest uiteenlopende projecten op het gebied van water, voedsel en energie.

Interesse uit het buitenland

Bedrijven uit heel Zeeland weten de Kenniswerf al te vinden voor nieuwe ontwikkelingen. Testlocatie De KAAP trekt inmiddels ook deskundigen van onderzoeksinstituut TNO naar Vlissingen. En vanwege alle ontwikkelingen die op stapel staan, is er internationale interesse voor De KAAP vanuit onder andere Turkije.
Daar blijft het niet bij, want De KAAP gaat uitbreiden met een test- en demonstratieloods voor nieuwe manieren om voedsel te produceren.

Bron: PZC