Varend erfgoed behouden: dat is waarom Stichting Behoud Hoogaars in 1990 is opgericht. De stichting startte haar activiteiten op de werf in Arnemuiden tot het te klein werd en verhuisde naar de Machinefabriek. Na 8 jaar onderkomen moest er een nieuw ‘clubhuis’ gevonden worden. Dat is inmiddels gerealiseerd op de landtong in de 2e Binnenhaven op de Kenniswerf. Carel Flipse en Conny Boersma zijn betrokken bij de stichting en vertellen ons meer.

Landtong aan de 2e Binnenhaven

Conny en Carel van Stichting Behoud Hoogaars
Conny en Carel van Stichting Behoud Hoogaars

“We wisten dat ons verblijf in de Machinefabriek tijdelijk was. Toen het bericht kwam dat we moesten vertrekken, hebben we bij verschillende gemeenten geïnventariseerd naar een nieuwe locatie. De gemeente Vlissingen vertelde ons dat ze de landtong aan de 2e Binnenhaven aan het ontwikkelen waren en dat wij een stuk grond in erfpacht konden krijgen. We hebben toen een besluit genomen en zijn aan de slag gegaan. In mei 2020 is de loods aan de Jachthavenweg opgeleverd en konden we gaan inrichten.”

Bijna 150 vrijwilligers

“In de winter staan alle schepen in onze loods voor onderhoud. We hebben 3 grotere schepen en een aantal kleinere. Voor de grote schepen kun je denken aan een formaat tussen de 12 en 15 meter. Het bouwjaar van alle schepen ligt tussen de 1900 en 1920. We hebben bijna 150 vrijwilligers en geen enkele betaalde kracht. Het is allemaal liefdewerk en in de loop der tijd zo gegroeid. Een gedeelte van de vrijwilligers doet onderhoud, een gedeelte vaart en een gedeelte doet beide.”

Zoveel mogelijk varen met de schepen

“In de zomer proberen we zoveel mogelijk met onze schepen te varen, dat is onze core business. We hebben een samenwerking met het Zeeuws Museum. Bezoekers kunnen een combikaartje kopen voor het museum én een rondvaart op een schip van ons. Ook doen we veel vaartochten met bedrijven, families en vriendengroepen. Het is een leuk en bijzonder uitje. Je kunt voor enkele uren een tocht maken of een hele dag vullen, waar we ook catering naar wens bij kunnen aanbieden. “

Prachtige stek

“We zijn blij met onze prachtige stek hier. Alles is maritiem en je zit lekker aan het water. Het krijgt nu allemaal een beetje gestalte, de ontwikkeling van de Kenniswerf, en dat is natuurlijk een prachtig iets. Ik denk dat als alles ingebed is, dat je ook veel spin-off krijgt, en dat merken we zelfs nu al. Onze buren zijn de scouts en die zijn ook allemaal geïnteresseerd. Zij vinden het leuk om hier te komen kijken en wellicht willen zij ook ooit vrijwilliger worden bij ons.”

Zonnepanelen en steiger voor de deur

“We doen mee aan een postcoderoosproject. Binnenkort gaan we daarom zonnepanelen op het dak van de loods leggen. Ook ontstaat er een samenwerking met de Lasloods. We willen namelijk een steiger realiseren hier.Dan kunnen we vanuit Vlissingen ook tochten organiseren op de Westerschelde. Varen met eb en vloed en tussen de beroepsvaart geeft toch een andere ervaring. De Lasloods zou groepen willen ophalen, bijvoorbeeld bij het station, om te komen eten of wanneer er evenementen zijn.”

Meer weten over Stichting Behoud Hoogaars? Kijk dan op de website(externe link).