Seacontractors is een maritieme rederij gespecialiseerd in shallow draught workboats genaamd shoalbusters, een bepaald type multi-inzetbare sleepboten. Het is een internationaal bedrijf met kantoren in Nederland, Dubai, Engeland, Mozambique en Australië.

Impressie pand Seacontractors
Impressie pand Seacontractors

Het hoofdkantoor is gevestigd in Middelburg, maar binnenkort wordt een indrukwekkend pand gerealiseerd op de Kenniswerf. Naar verwachting kan Seacontractors nog voor september intrek nemen in het nieuwe kantoor aan de Visserijkade. Eigenaar Xander Schanssema vertelt meer over zijn bedrijf en het nieuwe kantoor.

Wereldwijd de grootste

“Onze sleepboten zijn ontwikkeld voor ondiep water en wat we ermee doen is heel divers; van slepen, bergen en ankerbehandeling tot diverse multi support werkzaamheden bij constructiewerken op zee in de bagger, windenergie, olie en gaswinning. Wij hebben nu 28 boten waarvan 21 van onszelf. Wereldwijd zijn we de grootste shoalbuster operator. Onze schepen zijn bijna allemaal bij Damen in Nederland gebouwd, maar we hebben er inmiddels ook aardig wat van Damen in het Midden-Oosten gekocht. Onze totale omvang inclusief maritiem personeel en flexpersoneel bestaat uit ongeveer 250 werknemers.”

In Vlissingen gestart

“Ik ben in 2004 in Vlissingen gestart als scheepsmakelaar en was actief in de bemiddeling van maritiem personeel. Vanaf 2006 zijn we de kant opgegaan van zelfstandig rederij. In 2013 heb ik alle activiteiten met maritieme uitzendbureaus gedwongen verkocht en ben ik op zoek gegaan naar een ander pand om te vestigen. Er was toen niet veel beschikbaar in Vlissingen, maar in Middelburg was een pand beschikbaar waar we direct in konden. Vandaar dat we destijds van Vlissingen naar Middelburg gingen. In die periode heb ik ook gekeken of we iets konden ontwikkelen op de Kenniswerf, maar daar hadden we toen de tijd niet voor. En nu is het wel leuk, een aantal jaar verder, dat we wel die tijd hebben gehad.” De ontwikkeling heeft plaatsgevonden via Wijnand van Gessel van Oceanwide Expeditions en is bemiddeld door Koos Schreuder van Sinke Komejan. Deze samenwerking is prettig en proffesioneel.

Maritiem karakter

“De Kenniswerf is een bijzonder gebied dat wordt ontwikkeld. Er is veel maritieme bedrijvigheid wat aansluit bij hetgeen wij doen. De aanwezigheid van de HZ University of Applied Sciences maakt het nog interessanter om je daar te vestigen, zodat je ook verder naar de toekomst kan ontwikkelen met nieuwe ideeën. Je zit bij de zee en haven waar het bruist en dat straalt een en al maritiem karakter uit. Dat je een eigen schip voor de deur kan leggen, maakt voor ons het plaatje compleet, alhoewel we natuurlijk liever geen schepen voor de deur hebben liggen. De lange termijn visie van het gebied en het idee van het ontwikkelen van de Kenniswerf spreekt ons aan en daar willen wij graag deelgenoot van zijn. Vlissingen is wat dat betreft heel goed bezig.

“Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan”

“Ons nieuwe gebouw is opgedeeld in een kantoorgedeelte en een loods gedeelte/opslag. We hebben nu nog een loods in Vlissingen en die hebben we straks niet meer nodig, alles zit dan onder één dak. We kunnen er 30 mensen in kwijt. We hebben in Middelburg nu 18 mensen op kantoor werken, dus er is ruimte om te groeien in de toekomst. De bouw van ons kantoor gaat in februari van start. In principe moet het tussen juli en september klaar zijn en zitten we er per 1 september in. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan.”