Quinten van de Vrie is een echte ondernemer en pionier. Na de verkoop van het verlichtingsbedrijf van zijn vader startte hij Illuxtron(externe link), één van de eerste en enige bedrijven die ledverlichting in Nederland begon te produceren. 

Illuxtron
Illuxtron

In de startfase zat Illuxtron gevestigd op de Kenniswerf in de loodsen van Dockwize, waar het unit per unit de loods uitgroeide. Het is een bekend succesverhaal voor velen. In dit interview vertelt Quinten meer over zijn onderneming en ervaringen. 

Opgegroeid met verlichting 

“Ik ben opgegroeid met verlichting. Mijn vader had een verlichtingsbedrijf en daar ben ik ingerold vanuit school en steeds verder opgeklommen. In 2008 is het bedrijf verkocht en heb ik met het geld dat ik kreeg Illuxtron gestart. In 2008 was ledverlichting nog in opkomst. Vroeger was het een kabeltje, fittinkje en een lampje. Tegenwoordig is het echt elektrotechniek en dat is toch weer heel anders, dus daar heb ik echt een slag moeten maken. In die tijd is eigenlijk ook heel de industrie naar China verplaatst. Ik was de eerste en enige die led op grote schaal begon te produceren in Nederland.”

Je begeeft je in een bepaald netwerk 

“In 2009 begon ik in een bedrijfspandje in Heikenszand. Voordat de eerste producten op de markt kwamen, was het al 2011. Toen kwam ik erachter dat we ruimte tekort hadden en heb ik de stap gemaakt naar Dockwize. We zijn daar van één unit in de loods naar twee gegaan en uiteindelijk hadden we heel de hal afgehuurd die vol stond met onze apparatuur. Het is heel moeilijk om huisvesting te vinden als je in een groeifase zit. Je moet vaak een huurcontract tekenen voor bijvoorbeeld vijf jaar. Bij Dockwize konden we unit per unit bij huren en dat maakte het uniek. Daarnaast begeef je je daar in een bepaald netwerk en dan komen er gewoon kansen op je pad. De financiering vanuit het Zeeuws Investeringsfonds is ook te danken aan dat wij bij Dockwize op de radar stonden. We zijn in 2015 vervolgens verhuisd naar het pand van Logus in Ritthem en nu, sinds één jaar, zitten we weer dichterbij de Kenniswerf, aan de Mercuriusweg in Vlissingen.”

Groei minder snel dan verwacht 

Quinten van de Vrie
Quinten van de Vrie

“Ik was heel vroeg met ledverlichting. Er is later veel concurrentie bijgekomen maar dat is niet de belangrijkste reden dat de groei tegenviel. Als je alleen bent, kun je snel groeien. Dan kun je met een klein clubje van 10 tot 15 man iedereen zeggen wat ze moeten doen en snel stappen maken. Wij zijn veel te snel gegroeid. Op een gegeven moment waren we met 30 man en krijg je allerlei structuren, je moet de organisatie opzetten, veel vergaderen en elkaar bijpraten. De marktontwikkeling gaat vliegensvlug en je moet op dezelfde golflengte zitten qua denken. Dat is toch makkelijker als je alleen bent. We hadden een management team van vijf wat eigenlijk een overkill was voor de fase waar we in zaten. We hebben daar veel leergeld betaald.”

Reorganisatie om het bedrijf te redden 

“In 2019 hebben we daarom besloten het helemaal anders te doen en te reorganiseren. We zaten toen in een dieptepunt en het was nodig om het bedrijf te redden. De reorganisatie was heel moeilijk, ik had dat zelf nog nooit gedaan. Je kunt het niet met de mensen in je zaak bespreken omdat je geen onrust wilt. Ik heb daarom een extern iemand in de hand genomen en me laten adviseren. Het was verschrikkelijk moeilijk. We hebben uiteindelijk een goede groep mensen overgehouden, heel gemotiveerd en de afgelopen twee jaar hebben we niemand meer weg zien gaan. We hadden achteraf voor meer behoudende groei moeten kiezen. Ik heb eigenlijk alles meegemaakt met dit bedrijf, snelle groei, bijna faillissement en nu weer klaar om te groeien.”

Het is een mooi bedrijf 

“We maken hoofdzakelijk inbouwspots voor verlaagde plafonds van heel klein tot heel groot. Dat kan voor een huiskamer zijn, maar ook voor luchthavens op 20 meter hoogte. Rondom dat inbouwprogramma hebben we ook wat andere producten gemaakt en daarmee onze collectie vollediger gemaakt om met name de kleinere klanten beter te bedienen, bijvoorbeeld met plafondlampen en railspots. Er zijn niet veel mkb-bedrijven die het hele productproces in handen hebben. Bij ons komen alle onderwerpen aan bod, van ontwikkelproces tot verkoop en dan ook nog eens die internationale insteek. Wat dat betreft, is het wel een heel mooi bedrijf en het maakt het ook leuk voor de medewerkers, dat ze zo dicht op de producten zitten. We zijn niet de goedkoopste maar we kunnen snel reageren op allerlei ontwikkelingen en productaanpassingen, dus we hebben ons plekje in de markt nu wel verdiend.”

Europese markt 

“We zijn eigenlijk in de hele Europese markt actief. Nederland en België kan ik wel onze thuismarkten noemen. Die zijn goed voor bijna 50% van onze omzet. In landen verder weg hebben we meestal één klant die de markt in dat land bedient. Met eindgebruikers en installateurs hebben we minder te maken, want dat is vaak afgeschermd door onze dealers. Wij maken ook speciale producten op maat als dat gewenst is. Zo zijn we bijvoorbeeld in aanraking gekomen met iemand die voor een groot Amerikaans Techbedrijf bepaalde dingen deed. We hebben toen heel snel een product ontwikkeld en dat is een succes geworden. We mogen geen namen noemen maar dat we als Zeeuws bedrijf een rol spelen in de markt voor hyperscale datacenters zijn we erg trots op.”

Experience Center

“De meeste bedrijven laten aan klanten zien hoe zo’n lampje eruit ziet. Wij zijn nu meer bezig met hoe je een bepaalde lichtsfeer kan creëren in een ruimte. We hebben bij ons op de zaak nu vijf ruimtes gebouwd om te laten zien wat de kracht is van onze armaturen. Daarmee willen we proberen om interieurarchitecten en grote installateurs naar Zeeland te lokken en te laten zien wat je met licht kunt doen, een soort experience ruimte. We zijn er nog niet klaar mee maar het is zodanig enthousiast ontvangen dat we hebben besloten het ook in kleiner concept door middel van een mobiele container aan te bieden. Zo kunnen we voor klanten ter plekke bijvoorbeeld huisbeurzen geven. Niemand doet dat nog dus dat is wel spannend voor ons en we hopen dat dat gaat helpen om Illuxtron naar een nog hoger niveau hoger te brengen. Als je bij ons twee weken op vakantie bent geweest moet je eerst bijpraten want dan is er zoveel gebeurd.”