Bram Maljaars is een begrip op de Kenniswerf. 20 jaar geleden kocht hij wat over was van de oude PZEM Centrale. Hij zag wat er mogelijk was rondom universiteiten en hogescholen zoals in Eindhoven en Twente en besloot hier in Vlissingen kleinschalig iets dergelijks te starten.

Bram maljaars

Hij was daarmee een belangrijke speler in het ontstaan en de ontwikkeling van Kenniswerf en het huidige Dockwize.

Bram heeft met zijn 72 jaar al een lange carrière achter de rug. Naast vastgoedbeheerder en projectontwikkelaar was hij directielid bij de Kamer van Koophandel en directeur Innovatiecentrum Zeeland. Vanuit die rol heeft hij altijd oog gehad voor innovatieve bedrijven. Hij is bestuurder en medeoprichter van de Stichting ZigZag. Deze Stichting heeft in de afgelopen 10 jaar zo’n € 400.000 aan subsidies verstrekt aan innovatieve projecten en ondernemers op de Kenniswerf. Daarnaast is hij lid van de screeningscommissie van InnoGo! van NV Economische Impuls Zeeland, waarmee leningen aan innovatieve bedrijven worden verstrekt.

Huisvesting en conceptontwikkeling

Habitat Projectontwikkeling(externe link) beheert de PZEM-gebouwen op de Kenniswerf. Zijn kinderen Jeroen, Bastiaan en Xandra runnen het bedrijf. Ondernemers die op zoek zijn naar bedrijfsruimte kunnen aankloppen bij Habitat. Zij verhuren niet alleen kantoren, maar maken het verschil door mee te denken in het concept. Zo hebben zij ooit meegedacht in de plannen voor de woon-werk combinaties die op het Edisonpark zijn gerealiseerd. Habitat heeft een eigen team van vakmensen die bedrijfsruimtes kunnen verbouwen naar de wens van de klant. Een recent voorbeeld hiervan is het nieuwe en moderne kantoor van het ICT-bedrijf Yisual.

Habitat beheert niet alleen vastgoed op de Kenniswerf, maar is ook druk bezig op andere plekken. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het Woonhotel de Petruskerk in het centrum van Vlissingen, geschikt voor tijdelijke huisvesting van bedrijfsmensen en voor de toeristische sector. Volgens Bram zijn er nog volop plannen, ook op de Kenniswerf, maar dat houdt hij nog even voor zichzelf tot alles helemaal rond is.

Kenniswerf in ontwikkeling

We vroegen aan Bram wat hij vindt van alle ontwikkelingen op de Kenniswerf: “Hoe de incubator Dockwize zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, met name de bedrijfseconomische kennis van de Hogeschool Zeeland, die direct geïmplementeerd wordt in de verschillende programma’s voor innovatieve bedrijven, is heel bijzonder en zie je bijna nergens zo concreet terug. Het is ook goed dat gemeente Vlissingen de infrastructuur in het gebied aanpakt. Binnenkort worden de wegen en terreinen langs het kanaal opnieuw ingericht. Er is nog voldoende grond op de Kenniswerf en er zijn veel gebouwen die je kunt hergebruiken voor innovatieve bedrijven en functies. Het gebied heeft enorm veel kansen en zorgt nu al voor veel hoogwaardige werkgelegenheid. Dat is wat Zeeland goed kan gebruiken. Wij houden de ontwikkelingen dan ook zeker in de gaten.”

“Ik hoop dat de Kenniswerf, nog meer dan nu, een bruisend gebied van innovatieve en hoogwaardige werkgelegenheid wordt, want dat is waar in Zeeland ook echt behoefte aan is. Professionals, die hier na hun studie een leuke baan kunnen vinden.”